Help ons gevaarlijke paaltjes weg te krijgen

Paaltjesactie: Deze paal staat in de weg!

Sticker_paal_indeweg4-2048×1070

Ook Den Bosch en Vught hebben veel paaltjes op het fietspad. Vaak staan ze aan een begin van een fietspad om te voorkomen dat automobilisten het fietspad als doorsteekje gebruiken of er parkeren. Maar als fietser schrik je je soms wild van die paaltjes, zeker als het druk of donker is. Mag de gemeente overal maar paaltjes neerzetten?

Paaltjes zijn jaarlijks verantwoordelijk voor zo’n 2400 spoedeisende hulpopnames. Daarvan zijn bijna 1500 gewonden er ernstig aan toe (VeiligheidNL, 2019). Paaltjes zorgen jaarlijks dus voor veel ernstige ongelukken en hebben blijvende impact. 71% van de wekelijkse fietsers vindt paaltjes gevaarlijk op fietspaden. Het is daarmee het grootste ervaren gevaar uit de Fietsmonitor 2021 door I&O Research.  Jij kunt helpen om die paaltjes weg te krijgen, beter vorm te geven of de weginrichting te verbeteren.

Help jij ons mee? In Den Bosch zijn we aan de slag gegaan. Wil je meehelpen, bel of mail dan met Aad Smid, 0619134751 of [email protected]

Zijn paaltjes dan niet noodzakelijk?

Volgens de richtlijnen van het Kenniscentrum CROW moet je een paaltje alleen plaatsen als dat (aantoonbaar) strikt noodzakelijk is. Als fietsers hinder en gevaar door auto’s op het fietspad ervaren en er is echt geen andere oplossing voor het probleem, dan mag de wegbeheerder (meestal de gemeente) een paaltje plaatsen. Zo’n paaltje moet dan wel aan de CROW richtlijnen voldoen zodat het veilig is voor ons fietsers. Maar helaas worden paaltjes vaak geplaatst zonder dat daar een noodzaak voor is. En de grote meerderheid voldoet niet aan de richtlijnen! Deze paaltjes willen wij gaan verwijderen resp. beter vorm geven.

Heb jij ooit een paaltje op het fietspad geraakt? Mail dan jouw verhaal naar [email protected].

Door jouw verhaal met ons te delen kunnen we nog meer mensen bewust maken van het gevaar van paaltjes. De impact van een ongeluk met een paaltje kan groot zijn en dat mag niet ongehoord blijven. Wist je bijvoorbeeld dat je vaak gratis schadehulp kunt krijgen om de gemeente aansprakelijk te stellen?

Categorieën