‘s-Hertogenbosch genomineerd voor Fietsstad 2011

4 augustus 2011

Fietsersbond feliciteert de gemeente en ziet nominatie ook als ruggesteun om nu door te pakken

De Fietsersbond feliciteert de gemeente ‘s-Hertogenbosch met de nominatie voor ‘Fietsstad 2011’. Het landelijk bureau van de Fietsersbond keek dit jaar speciaal naar de schoolomgeving en naar de fietsroutes ernaar toe. Harry Schuurmans van de Fietsersbond afdeling ‘s-Hertogenbosch: “De laatste jaren heeft de gemeente veel gedaan om het fietsen in ‘s-Hertogenbosch te verbeteren. Het is bemoedigend dat de gemeente hiervoor deze eervolle nominatie krijgt.”  Op de website www.fietsstad2011.nl kunnen fietsers hun mening geven over de nominaties. Bezoekers kunnen ook stemmen op hun eigen favoriet. Op 17 november maakt de Fietsersbond de winnaar bekend.

Fietsen naar school
De Fietsersbond vindt het belangrijk dat kinderen in hun vertrouwde omgeving ervaring met het fietsen en het verkeer opdoen. De gemeente ‘s-Hertogenbosch is zich hier gelukkig van bewust. Om te zorgen dat mensen van alle leeftijden blijven fietsen, beoordeelt de Fietsersbond ook de fietsroutes naar belangrijke bestemmingen zoals winkelcentra, sportaccommodaties en andere publieksinstellingen.
Maar in Den Bosch valt er nog wel wat te verbeteren. “Adeldom verplicht.” zo vindt Harry Schuurmans. “Want er is nog genoeg te doen. Zij moet de nominatie vooral zien als een stimulans. Zoals de gemeente Houten die in 2008 is uitgeroepen tot Fietsstad. Daar is men doorgegaan met forse investeringen in fietsvoorzieningen. Onze gemeente kan hier een voorbeeld aan nemen.” Naast ‘s-Hertogenbosch zijn ook Harderwijk, Houten, Groningen en Pijnacker-Nootdorp genomineerd.

Verbeterpunten
De Fietsersbondafdeling vindt het belangrijk dat de gemeente nu vooral gaat investeren in de aspecten:

  1. reconstructie Heetmanplein. Met de eerste gepubliceerde plannen voor het Heetmanplein maakt de gemeente een valse start. De uitgangspunten van “Lekker fietsen” worden hier niet waar gemaakt.
  2. Vlietdijk handhaven als fietsverbinding (geen hinder van autoverkeer).
  3. fietsvoorzieningen rond Randweg en Jeroen Bosch Ziekenhuis afronden en zo nodig op peil brengen.
  4. verkeerssituatie van en naar scholen nog verder verbeteren.

Op het Brabants Dagblad stromen de reacties binnen op deze nominatie. De teneur is inderdaad dat er nog veel te verbeteren valt, met name bij de afstelling van verkeerslichten. Zie: Brabantsdagblad.nl.

Doel van de Fietsstad-verkiezing
De Fietsersbond organiseert voor de vierde maal de Fietsstad-verkiezing, dé kans voor gemeenten om te laten zien wat ze doen om het fietsklimaat zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Het is bij uitstek een positieve verkiezing, die gericht is op het tonen van de sterke kanten van de gemeenten en het communiceren van goede voorbeelden.

Eerder ontvingen de gemeenten Veenendaal (2000), Groningen (2002) en Houten (2008) de eretitel Fietsstad van de Fietsersbond.
Elke gemeente die zich voor de verkiezing heeft aangemeld, ontvangt van de Fietsersbond een rapport met aanbevelingen voor verbeteringen.
Een uitgebreide toelichting op de nominaties vind je op www.fietsstad2011.nl.

Den Bosch scoort in ieder geval met haar gratis bewaakte fietsenstalling in de Kerkstraat.

Categorieën

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.