Voorzichtige herinrichting kom Rosmalen

rosmalen_herinrichting

De gemeente heeft begin 2021 al besloten dat de kom van Rosmalen veel leefbaarder moest worden, oa. door voetgangers en fietsers meer ruimte te geven, de auto meer te weren en het geheel meer te vergroenen.

Op vrijdag 31 maart werd daarin een belangrijke stap genomen: woonerf-borden zijn geplaatst en auto’s mogen er ’s middags sowieso niet meer in. Bij de Driesprong (het èchte hart van Rosmalen, met veel terrassen) is er ook een snor- en brommerverbod ingesteld.

Uiteraard zijn we als Fietsersbond hier blij mee. Ook met de aanwezigheid van politie bij de officiële opening door wethouder Roy Geers. Het is de politie die deze nieuwe regels moet zien te handhaven. Dat wordt nog wel een dingetje; iets wat we ook bij de van Berckelstraat in Den Bosch hebben gezien.

Een paar kanttekeningen: ook bij de Driesprong zelf zouden nog wat meer fiets-stallings­plaatsen kunnen komen; nu zijn die er vooral aan de randen (overigens prima!). En de vergroening (om oa. hitte-stress tegen te gaan) moet nog vorm krijgen. En we zijn benieuwd of het publiek zich aan de nieuwe regels gaat houden: gedrag is altijd een lastige component. Een stringentere inrichting (bv. met pyramides) helpt zeker. Maar dat is iets wat later altijd nog kan. We houden de vinger aan de pols!

Categorieën