Peter van Doremalen spreekt gemeenteraad toe over Wilhelminaplein

Fietsersbond ziet dat fiets weer wordt vergeten in plannen

fiets wordt weer vergeten op wilhelminaplein

‘s-Hertogenbosch, 20 september 2021

Geachte leden van de gemeenteraad van ’s-Hertogenbosch

Het is niet voor het eerst dat de Fietsersbond u benadert over het Wilhelminaplein. Dat deden we ook in 2012. Toen, in de woorden van de toenmalige wethouder verkeer, de fiets in het ontwerp was vergeten.

Mede door de inspanning van de fietsersbond is dat toen voor een deel weer goedgemaakt.

Wij waren zeer verbaasd toen we het oorspronkelijke ontwerp uit 2012 (dat van die vergeten fiets) weer op de bouwborden zagen verschijnen. De inspraak was geweest midden in coronatijd, midden in de vakantieperiode. Gemist! Maar waarom waren we niet benaderd voor overleg?

We hebben het even aangekeken maar kunnen na een aantal maanden maar één conclusie trekken: “Het valt niet mee”. Je hoeft er maar te gaan kijken en je ziet van alles:

 • Fietsers moeten flink omrijden
 • Veel routes zijn voor fietsers en wandelaars onduidelijk.
 • De ene helft van het plein ligt vol rode tegels, de andere helft met oncomfortablen en in de winter gevaarlijke gladde zwarte stenen. Voetgangers worden geacht over de rode tegels te lopen. Fietsers over het hobbelige pleintje te rijden.
 • Er liggen irritante drempels op de hoofdroutes zuid-binnenstad. Waarom?
 • De hoofdroute zuid-binnenstad is “uit de voorrang” gehaald.
 • Er zijn gevaarlijke paaltjes bijgekomen.
 • De gevaarlijke ongeregelde oversteek over de Zuidwal is gebleven.
 • We hoorden van een ongeluk fietser/bromfiets. We zagen fietsers in de remmen. We zagen fietsers op de rijbaan. We zagen wandelaars en fietsers zoeken en schrikken.
 • Bij Motel Vught wordt gewerkt aan mooie fietsbruggen horend bij een doorgaande fietsroutes richting station, oost en noord. Die lopen dood op dit plein.

Wij vragen uw raad om het college op te dragen:

 1. Op korte termijn het fietspad langs de rijbaan tussen de Zuidwal en de Koningsweg in rode stenen terug te leggen.
 2. Op korte termijn de storende drempel aan de noordzijde helemaal weg te halen (dus ook niet vervangen door ‘vriendelijker’ drempels; waarom drempels voor fietsers?)
 3. Om de Fietsersbond (en anderen) wél actief te betrekken bij de vervolgstappen. Bij voorbeeld in het kader van 30 km op de binnenstadsring. Wat ons betreft op korte termijn – al was het maar om te voorkomen dat automobilisten dankzij de turborotonde bij van der Valk weer massaal de routes door de stad gaan nemen.

zie ook:
Fietsersbond niet te spreken over Wilhelminaplein: ‘Een gotspe, waarom zijn wij niet benaderd?’

Categorieën