Uitbreiding fietsenstalling NS-station Den Bosch

8 juli 2011

Onbewaakte stalling achter busplein verhuist naar parkeergarage, en wordt veel groter

De bestaande fietsenstalling onder het NS-station wordt uitgebreid. De gemeente is met NS-fiets en Prorail overeengekomen om naast de betaalde stalling ook gratis plaatsen aan te bieden. In eerste instantie gaat het om zo’n 2.000 plaatsen. Afhankelijk van de bezetting kunnen er in de toekomst nog 1.700 plaatsen bij komen.

De uitbreiding vindt plaats in de parkeergarage Stationsplein. Een deel van deze parkeergarage wordt toegevoegd aan de bestaande fietsenstalling. Dit betekent dat er in de eerste fase 55 van de 300 parkeerplaatsen voor auto’s verdwijnen. Bij verdere uitbreiding van de fietsenstalling kunnen er dat nog 25 extra zijn.

De gemeente is samen met Prorail en NS-fiets tot deze oplossing gekomen omdat de gratis fietsenstalling bij het busstation moet worden verplaatst. Op deze plek is de bouw van kantoren voorzien. Bovendien is er een tekort aan stallingsmogelijkheden. De fietsenstalling bij het busstation (circa 600 fietsen) is dagelijks overvol. En de behoefte aan gratis fietsenstallingen neemt in de toekomst alleen nog maar toe. Verder draagt de nieuwe locatie voor de fietsen positief bij aan de oplossing van de problematiek van de weesfietsen.
Eerder is gedacht aan verplaatsing van de fietsenstalling naar het begin van de Maijweg. Maar dat is toch niet wenselijk. Ook deze locatie is niet groot genoeg om in de verwachte groei te kunnen voorzien. Bovendien is de kans daar aanwezig op verkeersonveilige situaties tussen fietsers en bussen. Verder zijn er in de directe omgeving van het station nauwelijks andere mogelijkheden voor verplaatsing en uitbreiding.

Veilig en aantrekkelijk
Met de uitbreiding van de fietsenstalling onder het station moet de stationsomgeving veiliger en aantrekkelijker worden. En er wordt voorzien in de toekomstige groei van het gebruik van de fiets. Het is de bedoeling dat vanaf januari 2012 de nieuwe stalling in gebruik wordt genomen.

Categorieën

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.