Verkenning Snelfietsroutes Den Bosch – Oss / Zaltbommel

27 en 30 november 2009

Varianten, knelpunten en verbeteringen in beeld

Gemeentes en provincies hebben 2 mogelijke Snelfietsroutes, Den Bosch – Oss en Zaltbommel – Den Bosch, bij het project “Fietsfilevrij” aangemeld voor een zgn. procesondersteuning. Dat is een eerste stap om de verdere subsidie-aanvraag goed te onderbouwen.

Op 27 en 30 november fietsten gemeente- en provincie-ambtenaren met het bureau SOAB en leden van de Fietsersbond deze routes waarbij varianten, knelpunten en verbeteringen in beeld zijn gebracht. Vervolgens moetn bestuurders dan wel een convenant tekenen.
Bij de start van de Vuelta in Assen heeft het Ministerie E. 15 mio. extra beschikbaar gesteld voor het project FietsFileVrij, en mogelijk komt daar nog 10 mio bij (motie Atsma).

Realisatie zou mooi passen in het project “Fiets in de Versnelling” van de provincie waar snelfietspaden ook als kansrijk project worden genoemd. De Fietsersbond maakt zich er sterk voor. Snelfietspaden spreken nl. in potentie nieuwe doelgroepen aan (zie prognose-cijfers). Denk aan woon-werkverkeer over grotere afstand; de electrische fiets maakt ook langere afstanden mogelijk.
NB.: een SnelFietsPad-project dat waarschijnlijk meteen al zonder proces-ondersteuning wordt aangemeld, is Helmond – Eindhoven. In die regio er is wel proces-ondersteuning voor Valkenswaard – Waalre (- HTC Eindhoven).

Den Bosch – Oss
Vorig jaar oktober heeft het adviesbureau GoudappelCoffeng al een haalbaarheidsstudie naar een snelfietspad Den Bosch – Oss uitgevoerd. Er zijn 3 varianten onderzocht (eentje langs het spoor, eentje langs de A59 en een ertussenin die met name beter de kernen Geffen en Nuland ontsluit). Uiteraard zijn met de realisatie hoge kosten gemoeid.
Van de betrokken gemeentes neemt Maasdonk (Geffen / Nuland) nog een enigzins afwachtende houding aan; als Fietsersbond hebben we in een gesprek op 18 september het belang ervan toegelicht. De gemeentes Den Bosch en Oss zijn sowieso enthousiast.

Zaltbommel – Den Bosch
Hier is inmiddels de gemeente Maasdriel ook goed aangesloten. Jammer is dat in dit project een nevenroute tussen Kerkdriel en Den Bosch via de A2 (Maasbrug !) niet aan de orde is.
Het SOAB-bureau heeft inmiddels de inventarisatie afgerond. Er is een powerpoint-dia van ruim 3 Mb beschikbaar die op verzoek kan worden gemaild: [email protected].
Op 10 december was er een projectoverleg over wat er nu moet gebeuren om hier een mooi snelfietspad van te maken. De Fietsersbond zit erbij !

Congres FietsFileVrij
Op 1 oktober organiseerde het project FietsFileVrij een landelijk congres over snelfietspaden.
In heel Nederland zijn inmiddels 8 projecten (geen Brabantse) in uitvoering of al af.
Binnen deze kabinetsperiode zouden er 10 gerealiseerd moeten zijn; zie Fiets Filevrij.
De Bossche en Osse ambtenaren waren evenals de Fietsersbond aanwezig en hebben veel geleerd over het proces om tot zo’n snelfietspad te komen. Het mag duidelijk zijn, zulke nieuwe verbindingen liggen er niet van vandaag op morgen maar…. “werk in uitvoering”.

Categorieën

1 response to “Verkenning Snelfietsroutes Den Bosch – Oss / Zaltbommel

  1. Wij ( echtpaar hebben geen auto meer de fiets is ons vervoermiddel en vinden de fietspaden en snelfiets pad echt veiliger .Martien en Rietverhoeven

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.