Fietsersbond, KBO, WTV en WAV gaan voor een veilig (ouderen) fietsjaar 2013

7 februari 2013

2013 in Noord-Brabant jaar van verkeersveiligheid voor fietsers: Brabant gaat voor de ‘0’

De provincie Noord Brabant heeft in het kader van de verkeersveiligheid 2013 uitgeroepen tot ’Jaar van de fietser’. Daarom zijn alle Nederlandse gemeenten, dus óók Vught, opgeroepen in 2013 extra te letten op de veiligheid van fietsers. Al daarvóór heeft de landelijke Fietsersbond met de KBO onderzoek gedaan naar fietsveiligheid van senioren.

In augustus vorig jaar hebben KBO (ouderenbond), WTV (werkgroep Toegankelijk Vught), de WMO Adviesraad Vught en de Fietsersbond de koppen bij elkaar gestoken. De vraag was: “Wat kunnen we doen om veilig fietsen (mobiel blijven) nog meer onder de aandacht te brengen bij Vughtse senioren en bij de gemeente?”
Als antwoord op die vraag is het initiatief genomen voor de werkgroep ‘De senior op de fiets in Vught’.

‘De senior op de fiets in Vught’
Wat gaat er gebeuren: senioren wordt zelf gevraagd naar ideeën en suggesties onder het motto: ‘Senioren zijn en blijven mobiel, trekken er op uit in de mooie omgeving van Vught, ook al worden ze ouder of slechter ter been.’
Verder: wat ervaren (oudere) fietsers als gevaarlijke situaties in het verkeer en welke verbeteringen zien zij. Maar ook: waar is het juist goed geregeld. Het resultaat wordt aan de gemeente en ouderenorganisaties aangeboden.
De Fietsersbond gaat haar meetfiets inzetten om de hoofd-fietsroutes te checken op hobbels en bobbels. De resultaten komen op ‘You Tube’.
En de KBO organiseert dit jaar weer diverse fietstochten. Vooral de eerste op 16 april en de laatste tocht op 1 oktober wordt omgeven met publiciteit. Collegeleden, raadsleden, ambtenaren en andere publieke figuren uit Vught worden uitgenodigd om mee te fietsen langs sommige ‘linke soep situaties’ maar ook goede routes.

Categorieën

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.