Fietsersbond voert actie bij Dungense brug

12 december 2007

Eis: geen nieuwe barrieres door de kanaal-omlegging

Wat is er aan de hand?
Wat zijn de gevolgen voor fietsers als de Zuid-Willemsvaart is omgeleid: van de 3 belangrijke fietsverbindingen vanuit Berlicum naar Den Bosch en/of Sint-Michielsgestel komt er eigenlijk maar 1 terug. In deze ene route zitten ongeveer 7 conflictsituaties met auto en of zwaar landbouwverkeer.

Wat gaan we eraan doen?
In een toelichtend gesprek met Rijkswaterstaat op 25 oktober hebben we onze alternatieve voorstellen voorgelegd. I.p.v. 1 stellen wij gewoon 3 vervangende verbindingen voor. We constateren dat in onze 2 nieuwe fietsroutes nauwelijks auto-conflicten voorkomen, een veel betere luchtkwaliteit kennen en aanzienlijke verkortingen opleveren. Onze oplossing vraagt wel 2 nieuwe fietsbruggen.
We hebben Rijkswaterstaat, de 2 betreffende gemeentes, het waterschap en de provincie verzocht om de handen ineen te slaan en het probleem aan te pakken.

Wat gaan we nog meer doen:
flyers uitdelen, scholen aanschrijven, publiciteit zoeken.
De flyer-actie op 12 december is goed verlopen. Omroep Brabant radio en TV en het Brabants Dagblad waren tijdens deze ochtend-actie aanwezig. De flyers vlogen eruit aan zowel schoolgaand als werkend Berlicum op de fiets.
We hebben een simpel kaartbeeld gemaakt waarin de oude en de verslechterde nieuwe situatie + ons voorstel in een oogopslag duidelijk zijn.
Ook zijn scholen aangeschreven waarvan veel leerlingen deze routes gebruiken (Sint Jan, Elde-vestiging in Gestel, Beekvliet, Pierson, Hervion en Rodenborch).

Wij blijven ons inzetten voor goede fietsbruggen over de nieuwe Zuid-Willemsvaart. Die zijn bepaald nog niet zeker. En wel nodig om te lange fietsroutes te voorkomen. Van Berlicum naar Den Bosch of Sint-Michielsgestel dreigt de fietsafstand nog steeds 10 tot 20 % toe te nemen. Dat willen we voorkomen.
19 december is er een bestuurlijk overleg tussen Gemeenten, Provincie en Rijkswaterstaat. Dat gaat over de N279, de weg langs het kanaal. Een goede gelegenheid om ook onze brieven te agenderen. Het helpt als we daarvóór uitgebreid de publiciteit halen.

Meer informatie: Rijkswaterstaat

fotograaf Pierre van den Oord, Boxtel

Categorieën

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.