Fietsersbond wil licht op groen voor beter fietsbeleid in Oss

Fietsbalans van de gemeente Oss

Wethouder Iding ontving 31 maart 2004 rapport onderzoek fietsvriendelijkheid Oss

Op 31 maart 2004 ontving wethouder Iding van verkeer het eerste exemplaar van het eindrapport van de Fietsbalans Oss. De afdeling Noordoost Brabant van de Fietsersbond overhandigde het lijvige rapport tijdens een extra vergadering van de raadscommissie Ruimte en Bedrijvigheid in de Raadszaal van het gemeentehuis van Oss.
Volgens de Fietsersbond is voor de aanpak van de ernstigste knelpunten minimaal drie miljoen euro nodig. Wethouder Iding gaf na een korte presentatie van de resultaten en de aanbevelingen een eerste reactie op de uitkomsten van de Fietsbalans.

Het rapport maakt duidelijk wat de sterke en zwakke punten zijn van het fietsklimaat in Oss. In Oss is het fietsgebruik gemiddeld. De concurrentiepositie t.o.v. de auto is slecht, op de fiets ben je zelden sneller dan met de auto. Met name de kwaliteit van het wegdek laat te wensen over. Ook lopen fietsers in Oss een te groot risico slachtoffer te worden van een ernstig ongeluk. Het beleid zoals het op papier staat moet ook verbeterd worden.

Het fietsgebruik kan nog groeien
In het rapport wordt aangegeven dat het fietsgebruik in Oss naar 38% kan groeien als de gemeente op alle onderzochte aspecten aan de normen voldoet. Deze prognose zou voor de gemeente een extra stimulans moeten zijn om werk te maken van een beter fietsbeleid.

En dan nu aan de slag
Volgens woordvoerder Henk Molenhuis van de afdeling Noordoost Brabant van de Fietsersbond is het nu tijd voor een structurele aanpak. “Wij vragen de gemeente dan ook in het fietsbeleidsplan ook de nodige uitvoeringsprogramma’s, onderhoudsprogramma’s en financiële reservering op te nemen. Dat is op de lange termijn het beste voor fietsers. We willen echter niet wachten met verbeteringen door te voeren totdat dat allemaal klaar. Vandaar dat we nu al drie miljoen euro claimen voor de komend vier jaar om de fietspaden te asfalteren en de verkeersveiligheid voor fietsers te verbeteren.

Fietsbalans
De Fietsbalans is een grootscheeps onderzoek van de Fietsersbond naar de fietsvriendelijkheid van gemeenten. Daarvoor worden op tien verschillende aspecten van het fietsklimaat objectieve gegevens verzameld en beoordeeld. Uniek zijn de metingen die zijn uitgevoerd met een hightech meetfiets. Daarmee is het mogelijk gewordende kwaliteit van de wegen, fietspaden en kruispunten te beoordelen vanuit het oogpunt van de fietser en de resultaten te vergelijken met andere gemeenten.

Meer informatie over het project Fietsbalans en de resultaten van het Fietsbalansonderzoek in 125 gemeenten zijn te vinden op de website van de Fietsersbond www.fietsbalans.nl

Categorieën

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.