Fietsverlichtingscampagne in Boxtel

Zaterdag 29 oktober 2011

Zo’n 200 fietsen gecontroleerd en gerepareerd

Fietsverlichting te vaak niet in orde
5 actieve vrijwilligers van de Fietsersbond afdeling Boxtel hadden van begin 11.00u tot eind 15.00u hun handen vol aan het nakijken en repareren van de fietsverlichting. We hebben met onze ploeg zo’n 50 fietsen per uur gescreend en gerepareerd, totaal 200 fietsen. De 50+ers bleken in de meerderheid te zijn, gevolgd door ouders met jonge kinderen en verder nog een 20 tal jongere fietsers. In de meeste gevallen bleek het een lampje kapot, was er een losse of gebroken draad, slecht elektrisch contact of batterij leeg. Reparatie ter plekke was veelal mogelijk.
25 fietsers hebben we doorverwezen naar de fietsenmaker omdat het reparatiemateriaal niet voorhanden was. zoals bijv. een nieuwe koplamp. Deze fietsers kregen van ons een reparatie bon mee. Met de fietsenmakers was afgesproken dat de fietsverlichting op die dag tegen materiaalkosten gerepareerd zou worden.

Veel voorkomende problemen
Het meest voorkomende probleem is ‘slecht contact’ door roestvorming. Vooral bij fietsen die voortdurend buiten staan, is dit een hardnekkig en steeds terugkerend probleem. Bij veel fietsen is tegenwoordig het achterlicht met batterijen uitgevoerd. Een grote verbetering omdat het risico ‘slecht contact’ achterlicht via de dynamo (op de voorvork) het grootst is.
Bij de combinatie reflector-achterlicht op batterijen is het erg belangrijk dat er geen vocht in het achterlicht komt. De betere (duurdere) uitvoeringen zijn dan ook goed bestand tegen intreden van vocht. Hetzelfde geldt voor koplampen op batterijen.

Landelijke campagne
Bezoekers kregen een folder uitgereikt met kooptips voor fietsverlichting. Jongere bezoekers kregen daar nog een “ik val op-kaart” mee om deel te kunnen nemen de light painting wedstrijd met de smartphone.

Voor informatie via internet zie de Ik val op website.
Op maandag 31 oktober wordt op de scholen BHC, JRL en St Lucas de ‘ik val op’ kaart uitgereikt. Via de informatie op deze kaart kun je een ‘light painting’ foto maken en inzenden om een prijs mee te winnen. Uiteraard staat er op de kaart ook informatie over het belang van goede fietsverlichting.


De Fietsersbond 29 oktober in actie in het centrum van Boxtel

Categorieën

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.