Gemeente kiest voor model met 2 kruisingen voor Heetmanplein

Reconstructie Heetmanplein (1)

Wensen Fietsersbond binnen de voorkeursvariant uiteindelijk gerealiseerd

19 januari 2012

Na een inspraakronde en met commentaar van oa. de Fietsersbond heeft de gemeente voor Model A als nieuw verkeersplein in plaats van het Heetmanplein gekozen. Dit Model A is de goedkoopste oplossing. Het kent twee T-kruisingen: een bij Chalet Royal voor de afslag naar de Parklaan en een bij het Willemsplein met een afslag naar Den Bosch-West en Vlijmen. Dit model biedt bij de Molenberg en de Sonneveldflat meer ruimte voor het terugbrengen van de vestingwerken. Dankzij eerder overleg met de Fietersbond is er een vrije fietsroute bijgekomen, aan de westkant van de route Koninginnelaan, Willems/Wilhelminaplein en Vughterbrug. Daardoor hoeft de fietser minder vaak over te steken. De kosten bedragen € 5 miljoen, waarvan er € 2,5 miljoen betaald wordt uit een restant van de Randweg.

Vervolg-overleg 29 maart
Probleem met het plafond-bedrag van € 5 mio. is dat kostbare verbeteringen voor de fiets nauwelijks mogelijk blijken. Dat kan misschien een rol spelen bij onze vraag naar verkeerslichten om de Parklaan veilig over te kunnen steken.
Maar ook nu betreft het duidelijke politieke keuzes en geen financiële: wil of durf je een opstelstrook voor auto’s wel op te offeren aan (meer) ruimte voor een fietspad ? De verkeersambtenaren gaan nogeens na wat er binnen de opdracht nog mogelijk is.
Het Heetmanplein is tenslotte niet voor niets het grootste fietsknelpunt in Den Bosch; daarom mag er, nee moet er in de Fietsstad 2011 een goede oplossing voor fietsers komen!

Succes in mei voor de Fietsersbond
Alle nog openstaande wensen zijn, zoals het de Fietsstad 2011 betaamt, ingewilligd.
Bij de Essent kunnen fietsers aan beide zijden van de Vlijmenseweg blijven fietsen (dus geen gevaarlijke en onnodige dubbele oversteek).
Ook kunnen we nu vanaf het parkeerterreintje rechtstreeks naar de Parklaan, en fietsers zullen in de verkeerslicht-installatie worden meegenomen.

Categorieën

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.