Inspraakavond Heetmanplein voor groeperingen

10 oktober 2011

Fietsersbond wil fietsvriendelijk voorkeursalternatief (rotondes)

De gemeente hield 10 oktober een inspraakavond over de herinrichting van het Heetmanplein (officieel Wilhelmina- en Willemsplein). Daarbij gaat het om een complete herinrichting. De kans dus om dit fietsknelpunt nr. 1 om te toveren naar een fietsparadijs.
Maar met het huidige voorkeursalternatief, twee T-kruisingen, gaat dat niet lukken. Reden voor ons om te pleiten voor twee rotondes, desgewenst in de spitsuren aan te vullen met verkeerslicht-installaties.

De eerste indrukken van het gemeentelijk voorkeursalternatief laten nogal wat lacunes zien: waar zijn bv. de fietsroutes Vlijmenseweg – Doessingel en Vughterweg – Koningsweg/station gebleven. Ook lijkt er veel ruimte en voorrang te zijn voor het autoverkeer op de nieuwe T-kruisingen, vooral in de zuid-noord richting. Ook lijkt het fietsverkeer Parklaan richting Vught in de knel te komen. En we zien nog steeds een grote omweg voor het fietsverkeer Vughterweg – Vlijmenseweg. Verder willen we bredere fietspaden (met name op de bruggen !) en meer voorrang, ongehinderde oversteken en meer/vaker groen licht.

Onze indruk is dat rotondes haalbaar zijn, zeker als aan twee randvoorwaarden wordt voldaan: doortrekking Parallelweg naar de Zandzuigerstraat en invoering 30-km. regime op de binnenstadsring. Voor beide plannen is er een raadsmeerderheid, dus wat kan rotondes nog in de weg staan.

Categorieën

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.