Rijkswaterstaat houdt gelijkvloerse fietsbrug keihard tegen

17 december 2012

Fietsersbond laakt halstarrige houding van RWS

Er komt geen gelijkvloerse fiets-hefbrug over de omgelegde Zuid-Willemsvaart in de route Hintham – Graafsebaan. Het plan van de gemeente Den Bosch stuit op ‘een onverbiddellijk nee’ bij Rijkswaterstaat. Vanmorgen was er een overleg. De gemeente heeft een ontwerp laten maken en had de financiering bijna rond (4.7 miljoen euro). “Rijkswaterstaat heeft op formele gronden moeten concluderen dat deze fietsbrug op maaiveld niet mogelijk is.”, aldus wethouder Snijders in een brief aan de raad. Jos van Son (Rosmalens Belang) is ‘uitermate teleurgesteld en ontiegelijk boos’ over de gang van zaken.

automatisch bediende hefbrug van de baan
De gemeente Den Bosch wilde een automatisch bediende “gelijkvloerse” fietsbrug in de vorm van een hefbrug aanleggen ter hoogte van de Graafsebaan tussen Rosmalen en Den Bosch. De Fietsersbond ondersteunt dit idee van harte omdat hiermee een omweg en een klim van 7 meter wordt voorkomen.
Maar Rijkswaterstaat, de “eigenaar” van de omgelegde Zuidwillemsvaart, ligt dus dwars.
“Dat moet Rijkswaterstaat dan maar duidelijk via een brief aan de gemeente Den Bosch uitleggen”, zegt wethouder Geert Snijders. Volgens hem heeft Rijkswaterstaat Brabant zich nooit expliciet tegen een gelijkvloerse fietsbrug uitgesproken.
Snijders: “Rijkwaterstaat Den Haag heeft in 2009 gezegd dat ze tegen zijn in verband met de veiligheid, maar de mensen van Rijkwaterstaat in de regio hebben toen gezegd: we gaan samen kijken of het kan.”

Rijkswaterstaat
Een beweegbare fietsbrug over de Zuid-Willemsvaart moet minimaal 6.30 meter boven het kanaal hangen, zegt Rijkswaterstaat. Een hoogte van 6.30 meter is nodig om tenminste vrije doorvaart voor klasse II schepen mogelijk te maken. “Dit is echt de minimumvoorwaarde van RWS waaraan een beweegbare brug moet voldoen”, licht RWS woordvoerder Suzanne Maas toe.

Categorieën

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.