‘s-Hertogenbosch verkozen tot Fietsstad 2011

17 november 2011

Beste Fietsstad voor het eerst beneden de rivieren

De Fietsersbond heeft op 17 november de eretitel Fietsstad 2011 aan ‘s-Hertogenbosch uitgereikt. Genomineerd waren de gemeenten Den Bosch, Harderwijk, Houten, Groningen en Pijnacker-Nootdorp. De onafhankelijke jury was unaniem onder de indruk van de inspanningen van de gemeente Den Bosch om het fietsen een impuls te geven. “Den Bosch heeft de afgelopen jaren in korte tijd met heel veel energie, ambitie, creativiteit en geld het fietsen een enorme stimulans gegeven. Dat is bijzonder knap voor een stad in Zuid-Nederland waar het fietsgebruik lager is dan in de rest van Nederland,” aldus Hugo van der Steenhoven, directeur van de Fietsersbond. Hij kondigde ook het filmpje aan, waarin de Minister bekend maakte dat ‘s-Hertogenbosch heeft gewonnen.

Prijsuitreiking op het stadhuis

Groep 7 en 8 van de Basisschool “De Troubadour” uit Rosmalen (een school waar de gehele verkeersomgeving is aangepakt) fietsten donderdagmorgen naar het Bossche station en vandaar in een bonte optocht met leden van de Fietsersbond èn de jury naar het stadhuis.
Na het filmpje hielden het jurylid Bert-Jan Kollmer, Harry Schuurmans van de locale afdeling en wethouder Jan Hoskam, een kort praatje.
De Fietsersbond vindt het belangrijk dat kinderen in hun vertrouwde omgeving op weg naar school ervaring met het fietsen en het verkeer opdoen. Voor de meeste kinderen in Nederland is de fiets het belangrijkste vervoermiddel. In vergelijking met andere landen zijn ze daarom al vroeg zelfstandig mobiel en bovendien is fietsen gezond en leuk. Wel neemt het fietsgebruik onder kinderen af. Dat is voor de Fietsersbond des te meer reden om zich in te zetten voor veilige en plezierige routes voor de jeugd, zodat zij gestimuleerd worden om te gaan of te blijven fietsen.
Wethouder Jan Hoskam wees nog op het consistente fietsbeleid van de wethouders die hem voorgingen (Bart Eigeman, Roderick vd Mortel en Bert Pauli) en de entousiaste ambtenaren die het beleid concreet uitwerken. Ook werd een oud-lid van de actieve Bossche kern van de Fietsersbond genoemd, Kitty Kramer. Zij was hier duidelijk mee verguld want zonder locale vrijwilligers die de gemeente bij de les houden, lukt het niet goed (genoeg).

Uit het juryrapport:
Er zijn veel fietspaden en fietsstraten aangelegd en ook bruggen en tunnels voor een veilige en snelle afwikkeling. Zo zag de jury een fietsbrug waarover scholieren vrijwel direct het schoolplein kunnen oprijden (Pierson-College).
Ook het feit dat de gemeente erin geslaagd is de fietsvoorzieningen in de historische binnenstad te integreren, oogstte veel waardering.
Het gehele centrum is opengesteld voor fietsers en er zijn gratis bewaakte stallingen (zie ook hieronder).

Hier het filmpje dat de Fietsersbond voor de verkiezing over ‘s-Hertogenbosch heeft gemaakt.

Meer info over de verkiezing van de Fietsstad 2011 via deze link.

De Fietsersbond had de jury dit jaar gevraagd speciaal te kijken naar de schoolomgeving en naar de fietsroutes ernaar toe. Om te zorgen dat mensen van alle leeftijden veilig en plezierig kunnen fietsen, beoordeelde de Fietsersbond ook de fietsroutes naar belangrijke bestemmingen zoals winkelcentra, sportaccommodaties en andere belangrijke bestemmingen. Daarnaast werden stallingen en fietspromotie beoordeeld.
Op de website www.fietsstad2011.nl konden fietsers hun mening geven over de nominaties.

Mark Wagenbuur heeft ook een Engelstalig filmpje gemaakt waarin hij laat zien hoe het fietsklimaat hier de laatste jaren hier is verbeterd:

Reacties hierop zie je in zijn blog: hembrow.blogspot.com.

Directeur GGD Nederland voorzitter jury
De onafhankelijke jury bestond uit deskundigen uit diverse organisaties. Voorzitter was Laurent de Vries, directeur GGD Nederland, maar kon helaas niet aanwezig zijn. De andere juryleden zijn Petroeschka Werther, hoofd regionale mobiliteit van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Bert Jan Kollmer, directeur Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) die de prijs heeft uitgereikt, Nettie Bakker, hoofdredacteur Verkeerskunde en Willem Hermans, stedenbouwkundige TU Delft.

U kunt het juryrapport hier nalezen.

Het doel van de Fietsstadverkiezing
De Fietsersbond organiseerde voor de vierde keer de Fietsstadverkiezing. Het is een positieve verkiezing, die gericht is op het tonen van de sterke kanten van de gemeenten. De goede voorbeelden kunnen andere gemeenten inspireren en stimuleren.
Eerder ontvingen de gemeenten Veenendaal (2000), Groningen (2002) en Houten (2008) de eretitel Fietsstad van de Fietsersbond.

Wat kan (nog) beter?

Goede oplossing voor het Heetmanplein, zie hierna.

  • Betere verkeerslicht-afstelling
  • Goede oplossing of alternatief voor de van Berckelstraat (hoofdroute van/naar Noord & Maaspoort
  • Beter fietsklimaat op de binnenstadsring (oa. door 30 km/uur)
  • Betere handhaving t.a.v. brommers in het autovrije winkelgebied

Mark Wagenbuur heeft van de prijsuitreiking het volgende filmpje gemaakt:

juryrapport.pdf

Categorieën

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.