Omleiding fietsers Onderwijsboulevard blijft ongewijzigd

De Fietsersbond heeft vragen gesteld aan de gemeente over de omleiding voor fietsers op de Onderwijsboulevard. Het fietspad en voetpad langs de Onderwijsboulevard tussen de Vlijmenseweg en de Jonkerstraat is al enige tijd afgesloten door een hek dat de indruk wekt hier voor langere tijd te staan. Er is zelfs een verbodsbord voor fietsers geplaatst. Het geheel levert veel overlast op, doordat fietsers twee keer de drukke Onderwijsboulevard moeten oversteken.

Bouwplan
In het Paleiskwartier is momenteel het gebouw van deelplan G in aanbouw. Dit gebouw staat dicht op de rijbaan van de Onderwijsboulevard. Voor de aanleg van de funderingen, kelders en (in een later stadium ) het plaatsen van steigers, was het technisch niet mogelijk en veilig om het fietspad aan de zuidzijde van de Onderwijsboulevard te handhaven. De werkzaamheden aan de funderingen en kelders zitten tegen het fietspad aan en er moet rekening gehouden worden met een ‘werkzone’ rondom de bouwput. Daarnaast moet op twee locaties zwaar bouwverkeer het bouwterrein op- en afrijden waarbij deze vrachtwagens over het fietspad móeten rijden.

Alternatieven
De werkruimte, in combinatie met de in- en uitritten van zwaar bouwverkeer, was voor de gemeente de reden om het fietspad aan één zijde tijdelijk op te heffen. Samen met de afdeling Realisatie en Beheer, afdeling Openbare Ruimte en Verkeer en meerdere aannemers hebben we bekeken welke opties mogelijk waren om het bouwverkeer én fietsverkeer zo veilig mogelijk af te wikkelen zonder daarbij te veel overlast en doorstromingsproblemen te veroorzaken voor openbaar vervoer en overig verkeer op de Onderwijsboulevard en Vlijmenseweg.

Aangezien de bouwlocatie op een erg druk punt ligt voor alle verkeerssoorten en veel voetgangers richting het Koning Willem I college die via de Hofvijver lopen waren er in onze ogen geen ander alternatieven dan het tijdelijk opheffen van het fietspad. Deze fietsers moeten dan op een smal fietspad aan de noordzijde van de Onderwijsboulevard rijden. Ná de bouwuitrit worden de fietsers door middel van bebording naar de overzijde van de straat geleid waar ze hun oorspronkelijke route kunnen hervatten.

Verkeersbesluit
Omdat de werkzaamheden meerdere maanden gaan duren is een verkeersbesluit nodig voor de tijdelijke (fiets)maatregelen. Naar aanleiding van de melding van de Fietsersbond heeft Verkeerskundige Koen Gijsbrechts naar het verkeersbesluit gekeken. Het blijkt dat er iets mis is gegaan met het te nemen verkeersbesluit. Dit besluit is dan ook nog niet gepubliceerd. Tijdens een vakantieperiode mogen er geen (verkeers)besluiten genomen worden. Gijsbrechts zal, zodra het reces afgelopen is, alsnog het verkeersbesluit publiceren.

Ondanks het feit dat er (nog) geen verkeersbesluit gepubliceerd is en de omleiding al wel ingesteld is, zijn er geen andere meldingen of klachten bekend bij gemeente, politie of aannemer over de tijdelijke fietsvoorzieningen aan de Onderwijsboulevard.

Omdat de bouwwerkzaamheden niet stilgelegd kunnen worden, en geen reële alternatieve omleiding beschikbaar is voor de fietsers, zal op korte termijn de omleiding niet worden gewijzigd.

Categorieën

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.