NHTV Breda zet grote stap naar een beter fietsbeleid in Brabant

NHTV Breda heeft in samenwerking met de Provincie Noord-Brabant op dinsdag 12 januari 2016 een speciale training Bike PRINT aan zowel de Brabantse beleidsmakers als alle adviesbureaus op het gebied van de fiets in Nederland gegeven. NHTV heeft de afgelopen jaren onder de naam Bike PRINT het eerste online fietsnetwerk analyse instrument ontwikkeld. Dit instrument is het eerste in zijn soort, specifiek voor de fiets, en biedt in zowel binnen- als buitenland een doorbraak als het gaat om te verbeteren van fietsbeleid. De tool kan gebruikt worden om het huidige fietsgedrag te visualiseren, analyseren, evalueren.

Mede door het succesvolle fietsstimulering programma B-Riders heeft de provincie Noord-Brabant de beschikking over waardevolle GPS data die als input dient voor Bike PRINT. In 2015 heeft NHTV in opdracht van de provincie Noord-Brabant als test van het product alle mogelijke snelfietsroutes doorgerekend op toekomstige fietspotentie. Onder andere de aanleg van de snelfietsroutes Waalwijk-Tilburg scoorde hier hoog in, wat er mede toe heeft geleid dat dit project op de politieke agenda is gekomen. Inmiddels hebben alle Brabantse wegbeheerders een licentie gekregen van de provincie Noord-Brabant om deze data te raadplegen. Daarnaast heeft NHTV door een actieve participatie in het Nationale Fietstelweek Consortium (www.nationalefietstelweek.nl) nu de fietsdata voor heel Nederland gevisualiseerd. Omdat het doel van de NHTV ligt op kennisinnovatie, draagt NHTV tijdens de training haar kennis over aan de markt, zodat deze de kennis kunnen toepassen in de praktijk en de beleidsmakers kunnen ondersteunen in het opstellen van effectief fietsbeleid. De training is een eerste stap in een nieuwe samenwerkingsvorm tussen overheid, onderwijs/onderzoeksinstellingen en ondernemers.

Het vervolg
Het Bike PRINT project kent inmiddels een passend vervolg. De komende periode wordt een nieuwe toepassing ontwikkeld welke het mogelijk maakt naast de routes, snelheden en vertraging van deelnemers aan het fietsstimuleringsprogramma alle fietsers in Brabant te monitoren. Aanpassingen aan het netwerk kunnen hiermee worden gemonitord op effectiviteit en waar nodig bijgesteld. Dit alles om het de huidige en toekomstige fietser nog klantvriendelijker te maken.

NHTV
Met het ontwikkelen van Bike PRINT (link www.bikeprint.nl) geeft NHTV invulling aan de ambitie een ondernemende en innovatieve hoger onderwijsinstelling te zijn waarbij de ontwikkeling van het onderwijs en de samenwerking met het werkveld centraal staat. Bike PRINT is ontwikkeld in samenwerking met Dat.Mobility in opdracht van de Provincie Noord-Brabant, vanuit de regionale ambitie om in 2020 de fietsprovincie van Nederland te zijn. Bike PRINT is oorspronkelijk ontstaan als een demonstratieproject binnen het InterRegIVb project NISTO (www.nisto-project.eu), waardoor directe samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant mogelijk is als mede bedenker en mede initiator van de Bike PRINT

Categorieën

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.