Fietsen en fietsonderdelen met een verhaal

Meer ruimte op de nieuwe locatie voor de antieke en vintagefietswerken van Simon van Erp

Simon Fietswerken gaat verhuizen naar de Van Gilsstraat, zijstraat van de Aartshertogenlaan. “Schuin tegenover de Sancta Maria Mavo.” vertelt Simon van Erp over de nieuwe winkel met vier eigen parkeerplaatsen.

Bron: Bonnie Okkema – Stadsblad Den Bosch

Geen onverdeelde luxe voor de buitenlandse klanten, die deze specialist in antieke fietsen inmiddels ook goed weten te vinden: “Inmiddels komen ze naar mij in plaats van andersom.” Want naast stadsfietsen en degelijke elektrische fietsen zijn bij Simon vooral fietsen en fietsonderdelen te vinden met een verhaal. Bijvoorbeeld de houten wielen van voor de Tweede Wereldoorlog. En ook legerfietsen en vroege vouwfietsen.

Maar ook rijwielen van nog veel eerder datum. “Mijn mooiste exemplaar was een Star. Zo’n kettingloze fiets met een groot wiel en een klein wiel. Met die kleine stuur je de fiets.” Kleiner spul – zoals fietslampen en bellen van 1890 tot seventies uitvoering – ligt gesorteerd in de glazen platte vitrines of toonbanken die steunend op een voorvork dienst doen als tafeltje in Simon’s museumcafé. Daarmee begon Van Erp vorig jaar vanwege de belangstelling voor de aankleding van de winkel met allerhande authentieke fietsgerelateerde unieke vondsten. Van posters, tot oude foto’s, leren zadels, fietspompen, reclamematerialen en andere ‘memorabilia’ van eind 19e eeuw tot de jaren dertig. “In mei verwacht ik weer een container uit Amerika. Met niet alleen fietsen maar ook industriële items, waaronder bijvoorbeeld spoorwegkarretjes.”

Ook de nieuwe winkel krijgt de museale inrichting. “Die is ruim twee keer zo groot met ook ruimte voor fietskunst. Zoals onze nieuwe klok van een tandwiel. En de kroonluchters van antieke wielen die aan fietsketting opgehangen worden. Eén van de laatste exemplaren is recent verkocht aan een toerist uit Berlijn.” Ook de bekende tandem die inclusief gevulde picknickmand per dagdeel gehuurd kon worden, heeft een nieuwe eigenaar gekregen. “Die is naar Antwerpen gegaan. en een andere rijdt nu in Parijs.” Met zijn passie voor fietsen en motors bouwde Van Erp, naast een enorme verzameling, ook ervaring op als restaurateur. “We kunnen ook fietsen bouwen. Op verzoek, naar wens en op maat.”

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *