De fiets is een voertuig voor ontmoeting

Fietswerkplaats “Boschveld Werkt”

Kinderen en volwassenen leren fietsen, leren fietsen repareren en krijgen verkeerslessen

Certificaat voor Fietswerkplaats “Boschveld Werkt”

Vooral contact en verbinding is dus de rode draad. Juist bewoners van verschillende groepen leren elkaar kennen en helpen elkaar. (o.a. Somalië, Syrië, Marokko, Nederland! Pakistan, Irak, Ruanda, Turkije, Iran/Perzië, Afghanistan, Sierra Leone, Eritrea) Er ontstaat zo ook een zoektocht naar elkaars talenten.

 

Fietsles door Sakina over verkeersregels
Fietsles door Sakina over verkeersregels

Gemiddeld 15-20 vrouwen komen op maandag- en dinsdagochtend in wisselende samenstelling bij elkaar. Daarvan krijgen zo’n 3-5 vrouwen per ochtend fietsles.
Op woensdagmiddag leren kinderen fietsen repareren.

Afgelopen jaar is er een intensieve samenwerking met “Wij gaan fietsen” “(Yalla Biskleet)” tot stand gekomen. Dat is een netwerk van mensen uit culturele organisaties van Den Bosch, zoals Boulevardfestival, stadscroniquer, Makershuis. Aan 241 vluchtelingen, met name uit de Noodopvang Autotron, is op woensdag en donderdag in en vanuit de Fietswerkplaats fiets- en verkeersles gegeven. Ze leerden verkeersregels en tegelijkertijd de begrippen over fietsen in de Nederlandse taal. Na vier lessen van 1,5 uur en een examen ontvingen ze een certificaat. Met dit certificaat kregen de vluchtelingen een eigen fiets waaraan ze ook leerden repareren. “Wij gaan fietsen” werd vorig jaar genomineerd als één van de beste vrijwilligersideeën en ontving daarvoor vorig jaar € 2000,00 van de gemeente ’s-Hertogenbosch.

De fietsen zijn ingezameld door MIVA (Missie Verkeersmiddelen Aktie) en ‘Wij gaan fietsen’ bij en in de St. Jan.

De EO heeft voor het programma Geloof en een Hoop Liefde een reportage gemaakt over dit project.

http://www.npo.nl/geloof-en-een-hoop-liefde/09-03-2017/VPWON_1267801
Bron: www.npo.nl

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *