Snuffelfietsers verzamelen veel data in de provincie

Naar een fietsend meetnetwerk ook in Brabant

Snuffelfiets

In de provincies Utrecht en Gelderland loopt het experiment van de Snuffelfiets al een jaar. Beide provincies beschikken inmiddels over een grote hoeveelheid data. Wat kunnen we er nu precies mee? Hoe trek je de juiste conclusies uit die data? Welke correlaties en verbanden zijn er te leggen? En hoe vertaal je dat vervolgens naar een interessant product, dienst of advies? Wat ons betreft kan en mag Brabant natuurlijk niet achterblijven. Ook in Brabant wordt veel gefietst en kan er gemeten worden.

Hoewel Nederland een echt fietsland is, is er een groot verschil in beschikbaarheid van kennis, gegevens en informatie over fietsen in vergelijking met bijvoorbeeld de auto. Hierdoor blijft fietsen vaak onderbelicht in het algemene mobiliteitsbeleid. Gelukkig is er de laatste jaren een groeiende aandacht voor de fiets. Terecht, want de fietser en de fiets kunnen bijdragen aan het oplossen van verschillende maatschappelijke problemen. Het gaat dan niet alleen om verkeersproblematiek maar ook om luchtkwaliteit, volksgezondheid, interactie/participatie en de geluksbeleving.

Voor veel mensen kan de fiets een goed alternatief zijn waar men persoonlijk voordeel van kan hebben. Bovendien komen er nieuwe technologieën op de markt waardoor het mobiliteitssysteem in Nederland veranderd. De opkomst van de elektrische fiets en het gebruik van media op de fiets zorgt voor een verandering in het fietsen en verkeersveiligheid. Daarnaast komen er steeds meer methoden beschikbaar om het fietsen te vergemakkelijken, te versnellen en metingen uit te voeren. De provincie Utrecht wil een koploper zijn op het gebied van deze fietskennis en een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van fietsend Nederland.

Met deze doelstelling is de provincie Utrecht experiment Snuffelfiets gestart, maar Brabant mag en kan ook deelnemen. In dit experiment wordt op grote schaal mobiele data op de fiets verzameld door participerende burgers. IoT bedrijf SODAQ is als partner aangesloten voor de productie van de mobiele sensoren. Partner Civity is verantwoordelijk voor het datamanagement en RIVM ondersteunt bij het valideren van de verzamelde data.

Snuffelfiets is een samenwerking tussen de Provincie Utrecht, Civity, SODAQ en RIVM. Civity is specialist in data-oplossingen, SODAQ is expert in het maken van sensoren en RIVM is verantwoordelijk voor datavalidatie.

Voor meer informatie en aanmelden: www.snuffelfiets.nl

Bron: youtu.be

Categorieën