Na bijna 30 jaar ziet Fietsersbond wens in vervulling

Van Berckelstraat autovrij

afsluiting geldt voorlopig voor de duur van een half jaar

IMG_0015

Er is een strijd van bijna 30 jaar aan voorafgegaan. Op maandag 3 augustus 2020 was het dan eindelijk zover. De van Berckelstraat in Den Bosch is afgesloten voor auto’s. Naast de fiets, mogen nu alleen de bussen nog door de smalle toegangspoort van en naar het centrum. Natuurlijk zijn er benadeelden en zelfs tijdens de afsluiting werd nog geprotesteerd. Maar dat weegt niet op tegen de meerwaarde van een autovrije van Berckelstraat. Voortaan mag de fietser daar veilig van en naar het centrum rijden.

Dertig jaar geleden was de boodschap een leefbaar en bereikbaar 1991. Het zou het jaar moeten worden van het autovrij maken van de van Berckelstraat. Lang voor het digitale tijdperk stond de afsluiting al hoog op de agenda van de Bossche afdeling van de Fietsersbond. Er werd veel overlegd met de politiek en direct belanghebbenden. Afsluiting zou te ingrijpend zijn en de voordelen wogen niet op tegen de nadelen. De argumenten voor afsluiting werden de laatste jaren steeds luider. Wellicht door de komst van een fietsende wethouder kon de wens dan werkelijkheid worden.

Maandagavond 3 augustus om 19:00 uur heeft de gemeente ‘s-Hertogenbosch de Van Berckelstraat voor autoverkeer afgesloten. Het betreft een proef van een half jaar. De van Berckelstraat maakt onderdeel uit van de belangrijkste fietsverbinding van het centrum naar het noorden van de stad . In de Van Breckelstraat was veel te weinig ruimte voor de fietsers. Bussluizen zorgen ervoor dat auto’s wegblijven uit de smalle straat. De fiets wordt voortaan aan weerskanten van de bussluis veilig door de straat geleid.

Categorieën