ProRad uit het Duitse Düren bezoekt Den Bosch

P1060118_690x388

Zo’n 10 dagen geleden kregen wij als Bossche afdeling het verzoek van Rob Maris (ProRad) uit Düren (Duitsland) om hun kerngroep (9 fietsers) op zaterdag 5 september in Den Bosch “corona-proof” rond te leiden. Den Bosch was immers in Nederland fietsstad (2011) geworden, dus daar moest veel te zien zijn. We hebben voor hen een afwisselende tocht van 20 km. samengesteld waarin de meest interessante punten waren opgenomen.

Door Aad Smid

De groep arriveerde keurig op tijd op het hoofdstation en konden al meteen kennis maken met de grote stationsstalling en het concept OV-fiets.

We fietsten via het centrum (geen enkele beperking voor fietsers!) naar de grote, gratis bewaakte stalling in de Kerkstraat. Die stalling is ook echt een succes.

Natuurlijk ging het daarna door de Van Berckelstraat die nog maar net voor autoverkeer is afgesloten. De monden vielen open van verbazing.

De moestuin “Bietje bij Bietje” biedt veel ruimte om wat te eten en te drinken. En daar vlakbij ligt de “fietsrotonde” Mgr. Diepoenstraat X Aartshertogenlaan. hier heeft de gemeente echt lef getoond door tweerichtingen-fietsverkeer rondom mogelijk te maken. De F59, de snelfietsroute naar Oss komt er ook langs.

Een letterlijk hoogtepunt is de fiets fly-over achteraan de Bruistensingel. een mooi voorbeeld van “ontvlechting” alhoewel zo ook voldoende ruimte voor de auto-turborotonde werd verkregen….

Dat Den Bosch “het groen” niet vergeet, bleek in de Heinis, en later ook in een kort rondje Bossche Broek. Daartussen hebben we nog over de nieuwe inrichting van de Zuid-Willemsvaart gefietst waarbij opviel dat vrijwel alle auto’s naar Sluis-0 reden en er (die zaterdagmiddag) dus feitelijk sprake is van éénrichtingsverkeer. Meteen daar ook de verkeerslichten bekeken, incl. detectielussen en wachttijd-voorspellers. En uiteraard verteld dat je met de app “Schwung” die lichten kunt beïnvloeden.

Als er nog eens groepen komen, moeten we toch starten in een centrale ruimte: je kunt dan een korte presentatie geven waarin je wat kunt vertellen over hoe het beleid tot stand komt en hoe wordt samengewerkt met bv. de provincie en het rijk. Ook kun je wat aansprekende voorbeelden toelichten die ze dan later buiten zien en ook herkennen.

Zondag hebben ze rond De Guldenberg gefietst en uiteraard op de nieuwe Oude Bosschebaan!

Al met al een leuke dag en speciale dank ook aan Frits !

En leuk dat we beiden nog wat Dürense specialiteiten kregen aangeboden….

Categorieën

2 responses to “ProRad uit het Duitse Düren bezoekt Den Bosch