Fietstocht langs nieuwe grenzen van ‘Groot Vught’

fietsroutegrootvught

Vanaf 1 januari 2021 vormen Helvoirt, Cromvoirt en Vught samen 1 gemeente. En daar hoort een fietsroute bij, bedachten Marc Zoutendijk en Veroniek Wetzer. Met feestdagen voor de deur, waarop veel niet kan en mag, maar fietsen wel, in je eentje of met tweeën, hebt u wellicht tijd genoeg om de nieuwe grenzen te gaan verkennen. 

Bron: Novo3

In 1933 werden de dorpen Vught en Cromvoirt samengevoegd. Vanaf 1 januari 2021 hoort ook Helvoirt bij de gemeente Vught. Op vrijdag 13 november 2020, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, bewandelde wethouder Toine van de Ven de paden en wegen die de grens van de nieuwe gemeente zo dicht mogelijk benaderden. Hij deed dat in 1 dag, vertrok om 8.30 uur in de ochtend  en was rond het avondeten thuis, een route van 45,6 km, voorwaar een flinke prestatie.

Ongeveer dezelfde route is omgezet in een fietsroute van 48,2 km. De beschrijving van de fietstocht noemt De Petrus, Heuvel 2 in Vught, tussen fietsknooppunt 14 en 68, als startpunt. Omdat de route op dezelfde plek eindigt als waar hij start kunt u ook een eigen startplek kiezen. Vanwege zijn politieke kleur koos Toine ervoor om linksom te lopen. Volgt u echter de routeomschrijving dan gaat u rechtsom. Voor de inwoners van de gemeenten Helvoirt en Cromvoirt geeft de beschrijving een alternatieve startplek.

Op een groot deel van de route wordt gebruik gemaakt van fietsknooppunten. Waar dat niet het geval is wordt de route beschreven.

De route gaat onder andere over de brug over de Essche stroom in Esch. Omdat deze momenteel wordt vernieuwd, is er tijdelijk een alternatieve route.

In het kader van een voorspoedige integratie van de 3 dorpen zou het leuk zijn als u op pad gaat met iets geel-blauws, de hoofdkleuren van de gemeentevlag. Dan weten andere fietsers dat u bezig bent met de nieuwe gemeentegrensfietsroute en kunt u elkaar vrolijk gedag zeggen bij het inhalen.

De routemakers hebben nog enkele tips voor onderweg: Neem eten en drinken en een kussentje mee en trek warme schoenen aan. We hopen dat u ervan geniet.

pdf ⋅ 6 MB

2-fietsroutekaart grens vught

Download

pdf ⋅ 43 KB

1-toelichting fietsroute vught

Download

Categorieën