Sam Mebius fietst van Heerenveen naar Den Bosch tegen diabetes

Vastgoedontwikkelaar Boelens geraakt door fanatisme sportieve Fries

sammebius

Een monstertocht van een jonge Fries, die met een fietstrip van Heerenveen naar Den Bosch zo veel mogelijk geld inzamelt voor het Diabetes Fonds, heeft de aandacht getrokken van vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter. Het bedrijf sponsort Sam Mebius voor enkele duizenden euro’s en zorgt ervoor dat de Fries in een warm fietstenue op pad gaat.

Mebius (19) uit Drachten stapt op 20 februari op zijn gewone fiets voor 200 kilometer asfalt. Die datum is niet willekeurig gekozen. Dan is het namelijk een jaar geleden dat bij hem diabetes type 1 werd geconstateerd. “Om dat te vieren ga ik mezelf helemaal uitputten.” Ook de finishplaats is niet lukraak geprikt. “Mijn diëtiste zei ooit dat ik op verjaardagen van alle taartjes het best een Bossche Bol kon eten, daar zit het minste suiker in.” Dus fietst hij nu naar de bakermat van de specialiteit. De student pedagogiek aan de NHL Stenden in Leeuwarden wil laten zien dat je met diabetes meer kunt dan je denkt. “Maar elk uur overlijdt er iemand aan de gevolgen van deze slopende ziekte, dus we moeten er alles aan doen om diabetes de wereld uit te helpen.”

Impact
Zijn leven is ingrijpend veranderd sinds begin 2020. “Ik heb er een dagtaak bijgekregen, een heel nieuw leven eigenlijk. Bij alles wat je doet moet je rekening houden met diabetes. Als je beweegt gaat je suikerwaarde omlaag. Dat moet je steeds in de gaten houden, zeker ook als ik straks ga fietsen. Maar als ik te veel eet, worden de waardes te hoog. Het is puzzelwerk en de kunst om de middenweg te bewandelen. Met mijn trainers ben ik bezig om alles goed af te stellen. En ik heb een sensor onder mijn arm om mijn suikerspiegel te meten.”

Niet alleen zijn ziekte, maar ook corona maakt de uitdaging groter. “Ik was aanvankelijk van plan om rond 2.00 uur ’s nachts van start te gaan, maar door de avondklok kan ik pas om 4.30 uur ’s ochtends weg. Het is nog steeds haalbaar hoor, maar het wordt iets krapper”, zegt de initiatiefnemer. De weersvoorspelling is gunstig voor 20 februari, maar ook als het wat kouder is hoeft Mebius zich geen zorgen te maken. “Ik heb twee winterpakken van Boelens de Gruyter ontvangen, daarmee moet het lukken.”

Samenwerking
Via Instagram kwam hij in contact met Maarten de Gruyter. “Ik stuurde al mijn volgers berichtjes over mijn actie voor het goede doel en vroeg om donaties. Vervolgens kreeg ik een reactie van Maarten, die een van mijn volgers was. Hij wilde een samenwerking aangaan.” Niet veel later doneerde de vastgoedontwikkelaar 3.000 euro en fietskleding. De sponsoring zorgde voor een kettingreactie bij andere ondernemers.

De Gruyter, medeoprichter van vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter, was geraakt toen hij las over de actie van Mebius. “Geweldig dat hij deze enorme uitdaging aangaat en daarmee zo veel geld ophaalt voor het onderzoek naar diabetes. Dat is hard nodig.” De ondernemer spreekt uit ervaring. Bij hem werd op zijn zevende diabetes type 1 vastgesteld. Sindsdien is zijn dagelijks functioneren beperkt en hij ziet bijvoorbeeld steeds slechter.

Geboortegrond
Zijn compagnon Harm Boelens werd een half jaar geleden ook persoonlijk geconfronteerd met diabetes type 1: de ziekte werd geconstateerd bij zijn 12-jarige zoon Jimmy. “Maar de fietstocht van Sam sprak ons ook aan vanwege onze roots”, aldus Harm Boelens. “Ik kom uit Friesland, Maarten uit Brabant. Sam fietst van mijn geboortegrond naar die van Maarten, dat maakt de cirkel rond.”

Om een vuist te maken tegen diabetes type 1 richtte Maarten de Gruyter dertien jaar geleden stichting DON (Diabetes Onderzoek Nederland) op. Onder die vlag wordt geld ingezameld voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Hoewel De Gruyter inmiddels voorzitter af is, maakt hij zich nog altijd hard voor de zaak. “De drive die ik heb, zie ik terug bij Sam. Prachtig om te zien dat hij zo fanatiek bezig is om zijn doel te behalen en om letterlijk en figuurlijk te strijden tegen diabetes. We sturen wel eens berichtjes naar elkaar. Het gaat hem zeker lukken!”

De teller van de sportieveling staat inmiddels op ruim 20.000 euro, waarmee hij zijn streefbedrag heeft gehaald. De Fries hoopt dat mede door zijn inzamelingsactie diabetes eindelijk te genezen is. “Zodat er een wonderpil komt die mij en anderen beter maakt.”

Over Boelens de Gruyter
Harm Boelens en Maarten de Gruyter zijn de oprichters van vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter, specialist in binnenstedelijke herontwikkeling. Boelens de Gruyter vindt het een uitdaging om bestaande gebouwen te transformeren om ze een duurzame nieuwe toekomst te geven. Maar ook om bestaande binnenstedelijke gebieden te herontwikkelen tot een compleet nieuwe bestemming. Voorbeelden zijn de succesvolle transformaties van de Parooltoren en Trouwgebouw aan de Amsterdamse Wibautstraat. Maar ook de herontwikkelingen van de voormalige KPN-gebouwen in Den Bosch en Venlo naar respectievelijk nieuwe woon-/werk- en museum-/werk-bestemmingen. Boelens de Gruyter is ook partner in de transformatie van de Kanaalzone in Utrecht waar bedrijfsterreinen de komende jaren worden herontwikkeld tot de nieuwe groene stadswijk Merwede.

Categorieën