Sam Mebius (19) fietst € 25000,- bij elkaar voor Diabetesfonds

Sam Menius (r) en Dennis Smit vertrokken om 5.00 uur vanuit Heereveen met de fiets om geld op te halen voor het Diabetes Fonds. Listy Groenland overhandigd gebak

Sam Mebius (19) uit Drachten heeft zijn lange fietstocht op zaterdag 20 februari 2021 van Heerenveen naar Den Bosch samen met Dennis Smit (24) volbracht. Om 19:00 uur arriveerde hij zoals beloofd bij Bakkerij de Groot in Den Bosch. Fietsersbond ‘s-Hertogenbosch had speciaal voor deze gelegenheid een Fietsersbond finishlijn gemaakt, zodat de tocht ook op symbolische wijze kon worden beeindigd. Eenmaal onder het doek doorgekomen, mochten de benen van de pedalen. Met de hashtag #samenmetsam heeft hij bijna 25000 euro bij elkaar gefietst voor het Diabetesfonds. De beloning: een doos Bossche Bollen!

Door Yoerak van Voorst

Sam Mebius (19) en Dennis Smit (24) eindigden de toch zoals zij de 200 kilometer lange fietstocht begonnen. In het donker. Om klokslag 05:00 uur was de start bij het Abe Lenstra stadion in Heerenveen. De vaart zat er al gelijk goed in. De planning was dat Urk om 09:00 uur gehaald zou moeten worden, maar omstreeks dat tijdstip was Swifterband al bereikt. De polder van Flevoland heeft Sam als zwaarste ervaren. Het mooiste gedeelte van de bijna 200 kilometer noemt Sam Den Bosch en dan doelt hij op de kwaliteit van het wegdek. Je kunt aan alles merken dat de lokale Fietsersbond toonaangevend aanwezig is als het gaat om de mobiliteit in de stad.

De meeste stops waren niet langer dan vijf minuten. In Veenendaal is er een kwartier pauze genomen. Wat betreft voeding, wat voor een diabetespatient niet onbelangrijk is, is Sam de dag doorgekomen op ontbijtkoek, hartige broodjes kaas, appelsap en water. Onderweg verzorgde het Diabetesfonds warme chocolademelk voor de heren om op kracht te komen en heel eventjes uit te rusten om met frisse moed weer de weg te vervolgen.

Via de live verbinding van google maps konden Sam en Maarten de hele dag gevolgd worden. De heren werden gedurende de hele route toegejuicht en aangemoedigd.

Op zijn Instagram account kreeg Sam 500 priveberichten, 75 story meldingen en 200 reacties. De komende week gaat Sam uitgebreid de tijd nemen om de berichten te beantwoorden.

Sam beleefde een jaar na zijn diagnose zijn mooiste dag met diabetes. Om 05:00 uur vertrok hij samen met Maarten de Gruyter uit Heerenveen en rond 19:00 uur kwamen zij in Den Bosch aan. Het was zeker een zware en pittige tocht, maar zij hebben een bijzondere dag gehad!

Er stonden heel veel volgers langs de route. Mensen die de tijd namen om hen langs de kant aan te moedigen, maar ook mensen die eten en drinken gaven. Dit gaf zoveel motivatie en adrenaline om door te gaan.

Op een gegeven moment fietsten zij een brug over en zagen zij in de verte veel mensen. Ze dachten dat zij camera’s bij zich hadden, waarop Sam zei: ‘Wow.. Die komen vast voor ons.’ Helaas toen ze er langs fietsten bleken het vogelspotters te zijn.

Nog niet wetende wat er een paar uur later in Den Bosch zou gebeuren. Ze kwamen aan in Den Bosch en al snel kwamen er twee volgers tegen die het laatste stukje naar Bakkerij Jan de Groot zouden meefietsen. Eenmaal de hoek om zagen Sam en Maarten heel veel mensen bij de bakkerij.

Tot slot zet Sam nog graag twee mensen in het zonnetje. Elsbeth en Marieke, de contactpersonen van het Diabetesfonds. Vanaf dag 1 hebben zij hem geholpen met de actie. Sam wilde groot, groter, grootst en dat heeft hij gekregen. Toch vindt Sam het jammer dat het nu alweer voorbij is en kondigt het vervolg aan in 2022.

Het eindbedrag staat nu op €24.264,00. De actiepagina blijft voorlopig nog open tot dat we de echte cheque kunnen overhandigen op kantoor van het Diabetesfonds. Het streefbedrag van €25.000,00 moet nog gehaald worden!

Categorieën