‘Door de handbike kan ik gewoon leven zoals ik wil, maar hobbelige fietspaden doen me pijn’

Brandbrief Onbeperkt fietsen voor iedereen

fietsgemeente-duofiets-1050×557

Onderweg niet naar de wc kunnen, niet door hekjes passen en met je driewielfiets over te hobbelige fietspaden stuiteren. Fietsers met een fysieke beperking en/of een aangepaste fiets kunnen niet overal vrij en zorgeloos fietsen. De Fietsersbond vindt dit onaanvaardbaar. Want fietsen geeft persoonlijke vrijheid, levert gezondheidsvoordelen op en zorgt voor ontspanning.

Voor de meeste fietsers is het prettig fietsen in onze gemeente. Helaas is er weinig tot geen aandacht voor de fietser met een beperking, al dan niet met een aangepaste fiets. Ook fietsers met een beperking hebben recht op fietsgeluk en daarom roep ik u op om:

  • Toegankelijke voorzieningen te realiseren, zoals stallingen voor aangepaste fietsen, toegankelijke toiletten en rustbankjes;
  • Goed overzicht in het verkeer te creëren voor iedereen, bijvoorbeeld door belemmerende begroeiing te verwijderen en spiegels te plaatsen;
  • Gevaarlijke fietsinfrastructuur te vermijden, zoals haakse bochten en smalle fietspaden met diepe berm;
  • Rekening te houden met de fietser met een beperking en/of aangepaste fiets bij omleidingsroutes tijdens wegwerkzaamheden.

Fietsen geeft vrijheid en is cruciaal voor de onafhankelijkheid van mensen met een beperking. Door alle fietsers op 1 te zetten draagt u bij aan een sociale en inclusieve gemeente. Fietsers met een beperking en/of aangepaste fiets verdienen meer aandacht, gaat u hier zorg voor dragen?

Onderteken de brief nu!

Je kunt de brief ondertekenen tot en met 12 november.

Categorieën